Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol powstała w 1980 roku na Podlasiu, a
konkretnie w Grajewie. Tam też po dziś dzień znajduje się siedziba główna firmy.
SM Mlekpol to jeden z wiodących producentów wyrobów mleczarskich w Polsce i w Europie,
prowadzący przetwórstwo mleka w 14 nowoczesnych zakładach na ternie całego kraju. Obecnie członkami
Spółdzielni jest około 8400 rolników, skupionych wokół poszczególnych zakładów produkcyjnych. W 2021 roku
Mlekpol ustanowił absolutny rekord i jako pierwszy podmiot w Polsce przekroczył pułap 2 miliardów litrów skupionego surowca.
Przez lata Spółdzielnia wykreowała kilkanaście marek, takich jak Łaciate, Zambrowskie, Białe, Milko, Mazurski Smak czy Maślanka Mrągowska.
W październiku 2008 roku doszło do połączenia Mlekpolu z Rolniczą Spółdzielnią Mleczarską w
Radomiu i od tamtej pory SM Mlekpol rozwija także markę Rolmlecz, a liczne inwestycje pozwoliły
na modernizację radomskiego zakładu mleczarskiego i zapewnienie najwyższych standardów jakościowych.
ZPM Radom prowadzi m. in. produkcję kultowego serka homogenizowanego z krówką w 4 smakach, a także serków
śmietankowych i puszystych Łaciatych czy sera Mascarpone pod marką Mlekpol.
Aktualnie SM Mlekpol, która w tym roku znalazła się w zestawieniu 50 najlepszych pracodawców
tygodnika „Wprost”, zatrudnia niemal 3000 pracowników, a ZPM Radom – około 290 osób: technologów
żywości, laborantów, pomocników mleczarskich, operatorów maszyn i urządzeń, operatorów procesu,
elektryków, elektromechaników, magazynierów i pracowników biurowych.
Obecne wakaty w radomskim zakładzie Spółdzielni to: