Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Historia radomskiego „Gastronomika” zaczyna się w 1947 roku, kiedy to w Państwowych Żeńskich Szkołach
Zawodowych zorganizowano dwie klasy o profilu gastronomicznym. Państwowa Żeńska Szkoła Zawodowa
od początku cieszyła się dużym zainteresowaniem radomianek. Rosła więc liczba klas i kierunków.
W roku szkolnym 1954/55 Technikum Gastronomiczne i Zasadnicze Szkoły Gastronomiczne miały w sumie 10
oddziałów, ale już w 1973 Technikum Gastronomiczne, Liceum Zawodowe i ZSZ liczyły 21 klas. Rok później
było ich już 22, o profilach: kelner, kucharz, piekarz, cukiernik-ciastkarz, przetwórstwo mięsne i mleczarskie.
W 1977 roku placówka zmieniła nazwę - na Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego. W 1987 po raz pierwszy przyjęto uczniów
do klasy o profilu hotelarskim, która do dziś cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Zajęcia prowadzone są m.in. w hoteliku
szkolnym, który został stworzony specjalnie do celów szkoleniowych. W czerwcu 1992 miasto postanowiło przeprowadzić szkołę na
Prędocinek. W 2002 roku nastąpiła zmiana nazwy szkoły - na Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich. W roku szkolnym 2009/2010
do ZSSiH uczęszczało 1274 uczniów; część z nich podjęła kształcenie w klasie o nowym profilu - technik obsługi ruchu turystycznego (obecnie technik organizacji turystyki).
Obecnie szkoła kształci w technikum: hotelarstwa, organizacji turystyki, żywienia i usług gastronomicznych, technologii żywności i usług kelnerskich oraz branżowej
szkole w zawodach: kucharz, piekarz, cukiernik i operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Kadra nauczycielska składa się z wykształconych i przygotowanych do pracy z młodzieżą fachowców.
Szkoła dysponuje dobrze wyposażonymi warsztatami do nauki zawodu, klasopracowniami do nauki przedmiotów
ogólnokształcących, takich jak chemia, fizyka, języki obce oraz pracowniami komputerowymi. W szkole uczniowie
zdobywają nie tylko wiedzę i kwalifikacje, ale uczą się także życzliwie i efektywnie ze sobą współpracować.
Młodzież uczy się trzech języków obcych – niemieckiego, angielskiego i francuskiego, przy czym uczniowie klas
organizacji turystyki uczą się podstaw języka włoskiego i hiszpańskiego. W ramach innowacji w klasie trzeciej technikum prowadzone są również zajęcia z języka migowego.
Uczniowie, w zależności od realizowanego profilu zawodowego, odbywają miesięczne praktyki
zawodowe w renomowanych restauracjach i hotelach na terenie całej Polski; także w modnych kurortach i
ulubionych przez Polaków miejscowościach wypoczynkowych - w górach (Zakopane) i nad morzem - w Juracie.
Ponadto organizowanych jest wiele kursów, począwszy od kursu barmańskiego, poprzez warsztaty kuchni różnych
stron świata, baristyki, animacji czasu wolnego jak również pracy personelu pokładowego czyli stewardessy.
Szkoła organizuje serię specjalnych wydarzeń dotyczących różnych obszarów zajęć edukacyjnych i
pozalekcyjnych. Obejmują one wykłady akademickie, warsztaty i wiele innych. Oprócz zajęć nasza młodzież
uczestniczy również w zajęciach pozalekcyjnych. Uczniowie są również zaangażowani w wolontariat, który
znakomicie rozwija empatię, poprawia budowanie relacji międzyludzkich, uczy samodoskonalenia i pobudza do działań społecznych.
Nasza placówka uczestniczy w międzynarodowych projektach co daje naszym uczniom możliwość doskonalenia swoich
umiejętności zawodowych w różnorodnym środowisku europejskich. Praktyki odbywają się w luksusowych hotelach i restauracjach w krajach europejskich.
Od lat jesteśmy szkołą realizującą liczne innowacje pedagogiczne: od języka migowego i dietetyki do pracy personelu pokładowego – stewardessa.
Jesteśmy organizatorem wojewódzkiego konkursu kulinarnego "PASJA SMAKÓW". Konkurs rozbudza
pomysłowość i kreatywność, wzbudza zainteresowanie uczniów wykorzystaniem produktów regionalnych. W jury zasiadają, obserwują
pracę i oceniają dania m.in. szefowie kuchni znanych restauracji.
Corocznie w ramach Dnia Otwartego w szkole organizowany jest FESTIWAL ZUPY.
Uczniowie prezentują swoje osiągnięcia i umiejętności, biorą udział w konkursie
na najlepsze i oryginalne zupy festiwalu, które ocenia profesjonalne jury oraz publiczność.
Nieodłącznym elementem kształcenia są wycieczki zawodowe. Odwiedzamy m.in.: